Mikrobiom se stal ideálním kandidátem na podvody. Víc než deset let je předmětem intenzivního výzkumu, jeho potenciál se dotýká imunitního systému, neurovývoje i metabolických drah – a i tak zůstává ve své praktické aplikaci záhadně neurčitý. Přesto dnes výživové poradny čím dál častěji nabízejí jeho analýzu jako nezbytný vstupní krok k úspěšné redukci hmotnosti. Vědecká literatura je v tomto ohledu zdrženlivější.
Podle přehledu publikovaného v časopise Genome Medicine (2022) existuje vysoká variabilita odpovědi střevního mikrobiomu na dietní zásahy, a to jak mezi jednotlivci, tak v čase u téhož jedince. Metaanalýza naznačuje, že jakékoli personalizované nutriční intervence založené pouze na profilu mikrobiomu jsou v současnosti z vědeckého hlediska experimentální hypotézou, nikoli klinicky validovanou metodou. Jinými slovy: zní to slibně, ale spíš v grantových návrzích než ve skutečné ordinaci.
Ačkoliv některé starší práce (např. Turnbaugh et al., Nature, 2006) upozornily na odlišnosti v mikrobiálním složení mezi obézními a štíhlými jedinci, mechanismus této asociace zůstává nejasný. Nevíme, zda mikrobiom skutečně ovlivňuje nárůst tukové hmoty, nebo zda je sám sekundárně modifikován v důsledku obezity. Korelace tu je, ale kauzalita nikoliv – alespoň ne v podobě, která by obstála jako základ výživového doporučení.
Výpis informací prakticky bez informací
Za neméně problematické lze považovat i technické limity testování. Například studie publikovaná v The Lancet Gastroenterology & Hepatology (2024) zdůrazňuje, že komerční testy mikrobiomu postrádají standardizaci, validaci i klinickou interpretaci. Jinými slovy, pacient dostává výstup s popisem bakteriálních rodů – ovšem bez jakéhokoli přesvědčivého návodu, jak s těmito informacemi nakládat. Klinické doporučení typu „doplnit vlákninu“ pak není výstupem analýzy, ale obecně platnou radou, kterou lze poskytnout i bez odběru stolice.
Ani cena nehraje v jejich prospěch. Například test myBIOME od společnosti SYNLAB stojí 12 990 Kč, jiné testy (např. Endala či MyBioma) se pohybují v rozpětí 3 690–13 970 Kč. Výstupem je přitom PDF zpráva s grafy, jejichž praktický dopad na léčebný nebo výživový plán je – řečeno s jemnou ironií – více estetický než klinický.
Co na to odborné společnosti? British Dietetic Association ve svém stanovisku z roku 2023 jednoznačně konstatuje: „V současnosti neexistují dostatečné důkazy, které by opravňovaly doporučovat komerční testování střevního mikrobiomu pro využití v dietetické praxi.“
Mikrobiom bezesporu představuje fascinující oblast lidské fyziologie. Existují důvody se domnívat, že v budoucnu bude hrát klíčovou roli v personalizované medicíně. Ale právě proto si zaslouží precizní práci s daty, nikoli zjednodušení pro potřeby maloobchodního marketingu. V současnosti není možné považovat vyšetření střevního mikrobiomu za nástroj k predikci či optimalizaci úbytku tělesné hmotnosti u zdravých osob. Tvrdit opak znamená zneužívat vědecké autority pro komerční účely. A to je vždy špatně – bez ohledu na to, jak moderně to zní.
Zdroj: Autorský text, British Dietetic Association, Genome Medicine, The Lancet Gastroenterology & Hepatology, Nature